Οι πολιτιστικές εκθέσεις του Σπούτνικ Festival 2017

 

Οι πολιτιστικές εκθέσεις του Σπούτνικ Festival 2017 αναμένεται να είναι και φέτος ιδιαίτερα ενδιαφέρουσες.

Κεντρική Έκθεση «Χθες ήταν νωρίς, αύριο θα είναι αργά: ένας αιώνας Κόκκινος Οκτώβρης»

Μια έκθεση για τα 100 χρόνια από την Οκτωβριανή Επανάσταση και την παρακαταθήκη της στον πολιτισμό. Οι μέρες του Οκτώβρη, η εξάπλωση των γραμμάτων και των τεχνών σε όλη την επικράτεια. Επανάσταση στη ζωγραφική, στον κινηματογράφο, στο θέατρο, τη μουσική και την ποίηση. Οι μεγάλοι της Ρώσικης Πρωτοπορίας, από τον Συμβολισμό στο Κονστρουκτιβιστικό κίνημα, η γέννηση του φωτομοντάζ, το θέατρο του Λαού σε χωριά και πόλεις, ο Αβαν-γκαρντ κινηματογράφος, η φουτουριστική ποίηση, οι καινοτόμες συμφωνικές ορχήστρες. Η Τέχνη ακολουθεί, όπου η ζωή κυλά και διαδραματίζεται.

«Γλαροφωλιά»

Η Μακρόνησος, το νησί που χρησιμοποιήθηκε ως τόπος εξορίας και στρατόπεδο συγκέντρωσης για χιλιάδες κομμουνιστές και πολιτικούς κρατούμενους. Το νησί που ανακηρύχθηκε ως μνημείο της εποχής του εμφυλίου. Ένας χώρος σημαντικής ιδεολογικής και πολιτιστικής κληρονομιάς, που πρέπει να σωθεί από τη βορά της ιστορικής ‘‘λήθης’’. Πώς ήταν η ζωή των εξόριστων στη Μακρόνησο; Τί ήταν τα αναμορφωτήρια, οι κλωβοί, τα σύρματα, οι αμετανόητοι, τα τρελάδικα; Ο Γιάννη Ρίτσος έγραψε: ‘‘Ο κρατούμενος κοιμάται μάγουλο με μάγουλο με το θάνατο…’’

«Colours of a Journey»

Ζωγραφιές προσφυγόπουλων από την ψηφιακή πλατφόρμα «Colours of a Journey» («Χρώματα ενός ταξιδιού»). Η έκθεση περιλαμβάνει ζωγραφιές ασυνόδευτων ανηλίκων από το Ελληνικό. Τα παιδιά αφηγούνται τις ιστορίες τους μέσα από ζωγραφιές, οι οποίες απεικονίζουν το παρελθόν, το παρόν και το μέλλον τους. Στο πλαίσιο της επιδεινούμενης πολιτικής, οικονομικής και περιβαλλοντικής ανασφάλειας, εκατομμύρια άνθρωποι αναγκάζονται να εγκαταλείψουν τα σπίτια και τη γη τους. Στην προσπάθειά τους να ξεφύγουν από τη φρίκη του πολέμου, ξεκινούν ένα επικίνδυνο και συχνά απειλητικό για τη ζωή τους ταξίδι προς την Ευρώπη, αναζητώντας έναν ασφαλή τόπο κατοικίας και αξιοπρεπείς συνθήκες διαβίωσης. Γιατί οι άνθρωποι αυτοί εγκατέλειψαν τα σπίτια τους; Πώς είναι η ζωή τους σήμερα; Πώς φαντάζονται το μέλλον τους; Αναμφίβολα, τα χιλιάδες παιδιά που βρίσκονται ανάμεσα σε αυτούς τους ανθρώπους αποτελούν την πιο ευάλωτη κατηγορία. Θα πρέπει να τους παρέχεται χώρος, για να ακουστούν οι εμπειρίες και οι ιστορίες τους. Αυτός είναι ο μοναδικός τρόπος να τους προσφέρουμε μια ισχυρή εναλλακτική πρόταση απέναντι στη σημερινή πολιτική το φόβου, να συγκροτήσουμε όρους αλληλεγγύης και εμπιστοσύνης, ενισχύοντας τα θεμέλια της κοινής μας ζωής στην Ευρώπη. Τα παιδιά, ως οι πιο ευάλωτοι και ειλικρινείς μάρτυρες/πρωταγωνιστές της ιστορίας, πρέπει να έχουν προτεραιότητα. Η τέχνη είναι ένα μέσο που γεφυρώνει τα γλωσσικά και πολιτισμικά εμπόδια. Επιπλέον, η ζωγραφική αποτελεί συχνά καλύτερο τρόπο έκφρασης των δύσκολων εμπειριών και συναισθημάτων που δεν μπορούν να αποτυπωθούν μέσω των λέξεων. Συνεπώς, ο στόχος της ψηφιακής πλατφόρμας «Colours of a Journey» είναι να προσφέρει ένα χώρο έκφρασης και να φιλοξενήσει τις ‘‘ιστορίες’’ παιδιών 6-18 ετών.

«Δικαίωμα στο Όνειρο»

Εικαστική έκθεση από τους μαθητές του Γυμνασίου – Λυκείου του Ειδικού Καταστήματος Κράτησης Νέων Αυλώνα.

Ο πατριάρχης του ρεμπέτικου «Μπουζούκι σύντροφε πιστέ εσύ μονάχα μένεις αυτή την ψεύτικη ζωή να μου την εγλυκαίνεις…»

Πειραιάς. Προσφυγιά. Δικτατορία. Η ζωή των ξενιτεμένων, των κυνηγημένων, του τεχνίτη, του εργάτη, του νησιώτη ζυγιάζεται αγέρωχη στους λιτούς ρυθμούς ενός τρίχορδου, στα δωρικά καραντουζένια του Μάρκου, που έμελλε να αλλάξει την ιστορία του ρεμπέτικου. Με ένα αργό απτάλικο συντρίβουν τις σκοτούρες της καθημερινής δοκιμασίας, του σεβντά και της ανέχειας. Η ζωή και το έργο του Μάρκου Βαμβακάρη, η ζωή μιας ολόκληρης γενιάς.

«Μύθοι και αλήθειες για την κάνναβη»

Σπάζοντας ένα ταμπού. Τα διάφορα είδη κάνναβης και οι πολλές και διαφορετικές χρήσεις της. Προϊόντα που παράγονται από κλωστική κάνναβη. Πού βρίσκεται η αλήθεια, τελικά, αναφορικά με τα όσα ακούμε για την κάνναβη;

Copyright © 2016 Spoutnik.gr

Μυλλέρου & Κεραμεικού (Πλατεία Αυδή)
210-5200883    [email protected]