Ο Γιώργος Μαργαρίτης στο Σπούτνικ Festival 2019

 

Ο Γιώργος Μαργαρίτης είναι ένας από τους πιο γνωστούς και αγαπημένους λαϊκούς τραγουδιστές της Ελλάδας.

Με καταγωγή από τα Τρίκαλα και τη Μικρά Ασία, έζησε δύσκολα παιδικά χρόνια και φανέρωσε από μικρός την κλίση του για το τραγούδι.

Σε μία από τις επισκέψεις του Β. Τσιτσάνη στα Τρίκαλα, και στο καφενείο που διατηρούσε η οικογένεια του, ο μικρός τότε Γιώργος έπεισε τον πατέρα του να τον παρουσιάσει στον μεγάλο μουσικοσυνθέτη. Πράγματι, τραγούδησε μπροστά στον Τσιτσάνη και άφησε εξαιρετικές εντυπώσεις. Όταν μάλιστα ο Γ. Μαργαρίτης ήρθε έφηβος στην Αθήνα, ο Τσιτσάνης τον υποδέχθηκε με θέρμη και τον βοήθησε να εξελιχθεί.

Κατά τη δεκαετία του ’70, εμφανίστηκε σε πάμπολλα νυκτερινά μαγαζιά, διαμόρφωσε το ρεπερτόριο του, απέκτησε πολύτιμες γνώσεις και εμπειρίες. Τα επόμενα χρόνια, πρωταγωνίστησε στην εγχώρια δισκογραφία με όχημα τα περίτεχνα τραγούδια του Τάκη Σούκα. Ακολούθησαν δυναμικές συνεργασίες με πρωτομάστορες, όπως ο Βασίλης Βασιλειάδης, ο Αντώνης Ρεπάνης, ο Άκης Πάνου, ο Χρήστος Νικολόπουλος, ο Τάκης Μουσαφίρης και άλλοι μεγάλοι καλλιτέχνες, συνεργασίες που απέφεραν χρυσούς και πλατινένιους δίσκους. Μέσα από τον δίσκο «Με αυτά τα τραγούδια μεγάλωσα», του συνθέτη Μπάμπη Μπακάλη, ο Γ. Μαργαρίτης καταπιάστηκε με τα κλασικά λαϊκά τραγούδια και έκτοτε η πορεία του κινήθηκε αναλόγως. Με τον σπάνιο χαρακτήρα και την αυθεντική του φωνή, καθιέρωσε το προσωπικό του ιδιαίτερο στυλ, που τον χαρακτηρίζει μέχρι σήμερα.

Τα τελευταία χρόνια οι δισκογραφικές του συνεργασίες περιλαμβάνουν σπουδαίους δημιουργούς, όπως ο Θανάσης Πολυκανδριώτης, ο Μάνος Ελευθερίου, ο Ηλίας Κατσούλης, ο Μανώλης Ρασούλης, ο Πέτρος Βαγιόπουλος, αλλά και πιο σύγχρονους (της «μοντέρνας όχθης» όπως αναφέρει ο ίδιος), όπως ο Λαυρέντης Μαχαιρίτσας, ο Θοδωρής Μανίκας και ο Γιάννης Λογοθέτης. Καρποί αυτών των συνεργασιών ήταν πολυάριθμα τραγούδια που αγάπησε το κοινό.

Παράλληλα, ο Γ. Μαργαρίτης πραγματοποίησε ένα μοναδικό αφιέρωμα στον «μέντορα» του, Βασίλη Τσιτσάνη, με έναν διπλό δίσκο που συνάντησε τεράστια καλλιτεχνική και εμπορική αποδοχή. Αντίστοιχη επιτυχία σημείωσε και ο εμβληματικός τριπλός δίσκος «Ένας αιώνας λαϊκό τραγούδι», ένας φόρος τιμής στο κλασικό ρεπερτόριο.

Ο Γ. Μαργαρίτης, ανήσυχος και διορατικός καλλιτέχνης, με τον δίσκο «Παίζουμε για τη φανέλα» (Επιμέλεια Παραγωγής: Άγγελος Σφακιανάκης), αποδεικνύει για ακόμη μία φορά την ικανότητά του να εκφράζει την εποχή του όσο ελάχιστοι καλλιτέχνες. Σε αυτή τη δισκογραφική δουλειά, συναντά δημιουργούς όπως ο Δημήτρης Παπαδημητρίου, ο Βαγγέλης Κορακάκης, ο Γιώργος Ζήκας, ο Λάκης Παπαδόπουλος, ο Σταμάτης Κραουνάκης, ο Λάκης Λαζόπουλος, ο Γιάννης Μηλιώκας, ο Χρήστος Παπαδόπουλος, ο Κυριάκος Ντούμος, ο Θοδωρής Γκόνης, o Οδυσσέας Ιωάννου, ο Γιώργος Ανδρέου και ο Γιάννης Χαρούλης.

Η προσωπική του δισκογραφία ξεπερνά τους 20 δίσκους και περιλαμβάνει κάποιες από τις μεγαλύτερες επιτυχίες της ελληνικής μουσικής σκηνής.

Αφοσιωμένος στο λαϊκό και το ρεμπέτικο τραγούδι, δηλώνει χωρίς περιστροφές «Εγώ εκεί ανήκω. Στο Μάρκο, στον Τσιτσάνη, στον Παπαϊωάννου και τους άλλους μεγάλους μας. Όλοι αυτοί όπως μιλούσαν έτσι τραγουδούσαν. Κι εγώ αυτός είμαι, ούτε προσποιήθηκα, ούτε μεγαλοπιάστηκα».

Ο μεγάλος και διαχρονικός Γιώργος Μαργαρίτης, την Κυριακή 29/9, στην Laika Stage του Φεστιβάλ!

Copyright © 2016 Spoutnik.gr

Μυλλέρου & Κεραμεικού (Πλατεία Αυδή)
210-5200883    [email protected]