Δελτίο Τύπου: Πολιτιστικά δρώμενα/εκθέσεις Σπούτνικ Festival 2016

 

Το 1ο φεστιβάλ Σπούτνικ, επιδιώκει να συνομιλήσει με  διαφορετικές κουλτούρες και όψεις του πολιτισμού και να δώσει φωνή σε νέους καλλιτέχνες, ανεξάρτητους δημιουργούς και ανθρώπους που βλέπουν τον κόσμο διαφορετικά, σε όσους δηλαδή σκέφτονται λίγο «έξω από το κουτί».  Με κυρίαρχη θεματική μας το προσφυγικό, προσπαθούμε να αποτυπώσουμε, το τεράστιο πρωτοφανές κίνημα αλληλεγγύης προς τους πρόσφυγες, όσο και τις αγωνίες τους προβληματισμούς και τα όνειρα των προσφύγων, των ανθρώπων αυτών που θέλουμε να ζήσουν δίπλα μας. Παράλληλα συνομιλούμε με τα παιδιά που ονειρεύονται μέσα από τις φυλακές, με τα παιδιά που κάθονται για πρώτη φορά στα θρανία των ελληνικών σχολείων, με τους νέους ανθρώπους που έχουν παρόμοιους προβληματισμούς με εμάς. Ξαναδιαβάζουμε την ιστορία της Αριστεράς, παίρνουμε παραδείγματα από την Χιλή του Αλιέντε, μαθαίνουμε από τα κινήματα και συνεχίζουμε να διεκδικούμε μαζί τους, για να φτιάξουμε τους ελεύθερους χώρους που μας αξίζουν.

Εκθέσεις, καθ’ όλη την διάρκεια του Φεστιβάλ:

Κεντρική θεματική για το Προσφυγικό:

«Δρόμοι που τέμνονται, λαοί που συναντιούνται»

«Warehouse of souls» (Εγκλωβισμένες ψυχές)

Ένα οδοιπορικό στην Ειδομένη, φωτογραφική έκθεση από τον Αγγελο Μπαράι.

Λίγα λόγια για την έκθεση: Οι φωτογραφίες μου αυτές, δεν αποτελούν κατά την γνώμη μου ένα έργο τέχνης αλλά την ωμή αποτύπωση της κατάστασης στην Ειδομένη, ένα μικρό ελληνικό χωριό κοντά στα σύνορα μεταξύ Ελλάδας και ΠΔΓΜ, όπου πρόσφυγες και μετανάστες, στοιβάζονταν κατά χιλιάδες μέσα και έξω από το προσωρινό camp που στήθηκε εκεί, μετά την απόφαση της ΠΓΔΜ και της των ισχυρών της Ευρώπης να κλείσουν τα σύνορα, μαζί και την αποκαλούμενη «Βαλκανική οδό», που οδηγούσε τους πρόσφυγες προς τις χώρες της Βόρειας Ευρώπης. Ο στόχος μου με αυτή την δουλειά, ήταν να αποτυπώσω την καθημερινή ζωή μέσα και γύρω από το camp,  να δώσω στον θεατή την ευκαιρία να συμπονέσει τους ανθρώπους αυτούς, να καταλάβει την απελπιστική κατάσταση στην οποία βρίσκονται, και να προσπαθήσει να φανταστεί πως είναι να είσαι παγιδευμένοι σε μια «νεκρή ζώνη» , σε μια χώρα που δύσκολα μπορεί να φροντίσει ακόμα και τους ντόπιους.  Ο Άγγελος Μπαράι γεννήθηκε το 1994 στην Αλβανία, όμως, δεν πρόλαβε να τη γνωρίσει, καθώς μετανάστευσε στην Ελλάδα με την οικογένειά του σε πολύ μικρή ηλικία. Μετά από νίκη σε Πανελλήνιο Διαγωνισμό Φωτογραφίας, σπούδασε με υποτροφία Ιστορία και Φιλοσοφία της Τέχνης και Photomedia στη Σχολή Καλών Τεχνών Borgias Fine Art & Design. Κέρδισε άλλη μια υποτροφία από τη Σχολή Φωτογραφίας «Όραμα», ύστερα από διαγωνισμό φωτογραφικού Portfolio. Εργάστηκε ως βοηθός φωτογράφων, αλλά και για μουσικά και κινηματογραφικά Φεστιβάλ και για συναυλίες στην Ελλάδα. Έχει υπάρξει επίσημος Φωτογράφος Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων, κοινωνικών συλλογικοτήτων και πρωτοβουλιών. Ο ίδιος σήμερα εργάζεται ως ανεξάρτητος φωτογράφος στους τομείς του φωτορεπορτάζ για διαδικτυακά μέσα ενημέρωσης, καθώς και για ελληνικά και ξένα πρακτορεία φωτογραφίας με βάση την Ελλάδα. Το τελευταίο διάστημα δραστηριοποιείται στην Ελλάδα και την Αλβανία, αποτυπώνοντας με το φακό του καταστάσεις και γεγονότα. Φωτογραφίες του έχουν διακριθεί σε Διαγωνισμούς και έχουν εκτεθεί σε σημαντικά Φεστιβάλ και σε ομαδικές Εκθέσεις στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.

«City of children»

Οι πρόσφυγες στον Πειραιά. Έκθεση φωτογραφίας από τον φωτογράφο Βαγγέλη Πουλή

-Έργα ζωγραφικής για το προσφυγικό από τον Γιάννη Σφενδύλη

«Έκθεση ζωγραφικής από Αφγανούς πρόσφυγες»

«Δικαίωμα στο όνειρο»

Εικαστική έκθεση από τους μαθητές του Γυμνασίου- Λυκείου του Ειδικού Καταστήματος Κράτησης Νέων Αυλώνα. Οι μαθητές, μέσα από την τέχνη τους αποτυπώνουν την προσπάθειά τους να υπερβούν την πολύ δύσκολη πραγματικότητα της φυλακής. Είναι ο τρόπος που επιλέγουν για να εκφράσουν την μετάβαση αυτή, μαζί και το δικαίωμά τους να ονειρεύονται και να ελπίζουν.

«Θεμελιώνοντας τα κινήματα, σπάζοντας τα τσιμέντα»

Έκθεση φωτογραφίας για τους ελεύθερους χώρους : Ελληνικό, Φαληρικός όρμος, Σκοπευτήριο Καισαριανής, Λιπάσματα Δραπετσώνας, Προσφυγικά Αλεξάνδρας, Ασύρματος Αγ. Δημητρίου.  Διεκδικούμε την διατήρηση της ιστορικής μνήμης και των αγώνων του λαού μας, μακριά από λογικές ξεπουλήματος, και αξιοποιούμε τους δημόσιους ελευθέρους χώρους προς όφελος της τοπικής κοινωνίας.

«Αθήνα Eλεύθερη»

12 Οκτώβρη 1944, απελευθέρωση της Αθήνας από της γερμανική κατοχή. Γνωρίζουμε την ιστορία της πόλης στα ταραγμένα χρόνια από τον Πόλεμο έως την Απελευθέρωση. Ανακαλύπτουμε  τα σημεία της πόλης όπου η Κατοχή αλλά και η Αντίσταση άφησαν τα αποτυπώματα τους.

«Η ιστορία είναι δική μας, και οι άνθρωποι κάνουν την ιστορία»

Αφιέρωμα στην περίοδο διακυβέρνησης Αλιέντε. Ο Σαλβαδόρ Αλιέντε, (Salvador Allende Gossens, 1908-1973) ήταν πολιτικός και ο πρώτος μαρξιστής Πρόεδρος της Χιλής την περίοδο 1970-1973. Προσωπικότητα – ορόσημο για την παγκόσμια Αριστερά, γεννήθηκε στο Βαλπαραΐσο το 1908 και δολοφονήθηκε στο Σαντιάγο στις 11 Σεπτέμβρη του 1973, καθώς οι δυνάμεις του δικτάτορα Αουγκούστο Πινοσέτ, με την στήριξη των δυνάμεων των ΗΠΑ, πολιορκούσαν το προεδρικό μέγαρο. Στον τελευταίο του λόγο προς τον Χιλιανό λαό είπε χαρακτηριστικά: «δεν πρόκειται να παραιτηθώ! Ευρισκόμενος σε μια ιστορική μετάβαση, θα πληρώσω την πίστη του λαού με τη ζωή μου. Και τους λέω ότι είμαι βέβαιος ότι οι σπόροι που έχουμε φυτέψει στην καλή συνείδηση των χιλιάδων και χιλιάδων Χιλιανών δεν θα μείνουν συρρικνωμένοι για πάντα. Έχουν δύναμη και θα είναι σε θέση να μας εξουσιάζουν, αλλά η κοινωνική διεργασίες δεν μπορεί να εμποδιστούν ούτε από το έγκλημα, ούτε από τη δύναμη. Η ιστορία είναι δική μας, και οι άνθρωποι κάνουν την ιστορία». Η έκθεσή μας έχει ως στόχο να περιγράψει σε αδρές γραμμές την περίοδο διακυβέρνησης Αλιέντε, τις μεγάλες τομές και πολιτικές πρωτοβουλίες, την κοινωνική και οικονομική πραγματικότητα της χώρας.

«Η νέα γενιά διαβάζει την ιστορία της. Από τον Θούριο στην Ενέδρα»

Ιστορικά εξώφυλλα και θέματα από περιοδικά της νεολαίας της ριζοσπαστικής και ανανεωτικής Αριστεράς. Η έκθεση έχει ως στόχο την ιστορική αναδρομή στα γραπτά των αριστερών νέων, στην αναζοπύρωση των πολιτικών και κοινωνικών προβληματισμών. Να θυμηθούμε τις ρίζες μας λοιπόν, και να αναδείξουμε την ιστορική συνέχεια της ριζοσπαστικής και ανανεωτικής αριστεράς.

«Εσύ τι ξέρεις για την TTIP και τη CETA?»

Ένα ενημερωτικό info-point για τις διατλαντικές εμπορικές συμφωνίες

Θεατρική παράσταση

Παρασκευή 30/9, 19:30

Ο κύκλος των «μάταιων» πράξεων

του Σπύρου Τζόκα

Θεατρική Παράσταση από την Ομάδα Πείρα(γ)μα, Ο κύκλος των «μάταιων» πράξεων, του Σπύρου Τζόκα, σε θεατρική διασκευή και σκηνοθεσία της Αγγελικής Κασόλα, Στο ρόλο του Ναπολέοντα Σουκατζίδη ο Γιάννης Καρούνης, στο ρόλο της αρραβωνιαστικιάς του Χαράς Λιουδάκη – Κυπραίου: η Ειρήνη Μελά. Τραγουδά η Νατάσσα Τζαβέλλα Παπαδοπούλου.

Μουσική επιμέλεια: Αλέξης Βάκης. Σκηνογραφική/Ενδυματολογική Επιμέλεια: Ευτυχία Ροδοπούλου

Στη σκηνή εμφανίζεται ένας νεκρός που φέρει μαζί του τη βαλίτσα της μνήμης… Της μνήμης εκείνης που οι κρατούντες θέλουν πάντα να σβήνεται, μιας ιστορίας που όταν δεν μπορεί να αποσιωπηθεί διδάσκεται ανάποδα, συκοφαντώντας ως «μάταιες» τις πράξεις αντίστασης, τις μικρές και τις μεγάλες… Είναι ο μικρασιάτης και ακροναυπλιώτης αγωνιστής Ναπολέοντας Σουκατζίδης…  Ένας από τους 200 εκτελεσμένους κομμουνιστές  από τους Γερμανούς  (με τις ευλογίες πάντα των Ελλήνων φασιστών), στο Σκοπευτήριο της Καισαριανής την ματωμένη Πρωτομαγιά του 1944.

 

 

 

 

 

Copyright © 2016 Spoutnik.gr

Μυλλέρου & Κεραμεικού (Πλατεία Αυδή)
210-5200883    [email protected]