Πετρολούκας Χαλκιάς

 

Ο Πέτρος (Πετρολούκας) Χαλκιάς είναι Έλληνας μουσικός και συγκαταλέγεται στους μεγαλύτερους της λαϊκής και παραδοσιακής μουσικής. Γεννήθηκε στην Καστάνιανη της επαρχίας Πωγωνίου του νομού Γιαννίνων το 1934 και ασχολήθηκε με την τέχνη του κλαρίνου. Ο Πετρολούκας Χαλκιάς άρχισε την ενασχόλησή του με το κλαρίνο στην ηλικία των 11 ετών, σε πείσμα της άρνησης του πατέρα του Περικλή , ο οποίος ήταν από τους καλύτερους μουσικούς, και μαθήτευσε δίπλα στον Φίλιππα Ρούντα (επονομαζόμενο «το καλύτερο κλαρίνο του Ζαγορίου») με την βοήθεια του οποίου έκανε και την πρώτη του δημόσια εμφάνιση στην ηλικία αυτή.
Ύστερα από το γεγονός αυτό πηγαίνει στην Αθήνα όπου παίζει μαζί με τον πατέρα του και κάνει και την πρώτη ραδιοφωνική του εμφάνιση. Το 1960 μεταναστεύει στην Αμερική όπου παραμένει 20 χρόνια και διαδίδει την παραδοσιακή μουσική της Ελλάδας. Το 1979 επιστρέφει στην Ελλάδα και εγκαθίσταται στην Αθήνα. Παίζει σε γνωστά μουσικά κέντρα, σε συναυλίες, εμφανίζεται σε ραδιοφωνικές και τηλεοπτικές εκπομπές και συμμετέχει σε ηχογραφήσεις και δίσκους με γνωστούς καλλιτέχνες. Στις 31 Μαΐου 2009 έγινε εργαστήριο-αφιέρωμα στον Πετρολούκα Χαλκιά από το τμήμα Μουσικής Επιστήμης και Τέχνης του Πανεπιστημίου Μακεδονίας.
Από δώδεκα χρόνων παιδί έως σήμερα, στα 82 του, αειθαλής και ευθυτενής, ο Πετρο-Λούκας Χαλκιάς, παραμένει ο μεγάλος αυτοδίδακτος, δεξιοτέχνης και πατριάρχης του κλαρίνου, για τον οποίο ο θρυλικός Μπένι Γκούντμαν είχε δηλώσει πως, αν ήξερε να γράφει και να διαβάζει νότες, θα είχε αλλάξει τους νόμους της μουσικής.

*Ο Πετρολούκας Χαλκιάς θα εμφανιστεί το Σάββατο 1/10 στην Sputnik Stage.

Copyright © 2016 Spoutnik.gr

Μυλλέρου & Κεραμεικού (Πλατεία Αυδή)
210-5200883    [email protected]