Το ταξίδι για έναν νέο κόσμο ξεκίνησε..- Η “Αυγή” για το Σπούτνικ Festival 2017

 

Το Σπούτνικ ξεκίνησε ως εγχείρημα νέων ανθρώπων, με κεντρική ιδέα να αποτελέσει μια ολοκληρωμένη πρόταση στο πεδίο του πολιτισμού. Με κεντρικούς άξονες την αλληλεγγύη και τη συλλογική ζωή και πολιτικό υπόβαθρο τη ριζοσπαστική Αριστερά, η «ομπρέλα» του περιλαμβάνει: το περιοδικό, στέκια ανά την Ελλάδα και φεστιβάλ.

Το περιοδικό

Το περιοδικό Σπούτνικ ξεκίνησε την κυκλοφορία του τον Απρίλιο του 2016 και από τότε διανέμεται δωρεάν σε πανεπιστήμια, σχολεία, πλατείες και άλλα κεντρικά σημεία των πόλεων σε όλη την Ελλάδα. Στόχος του είναι να έρθει σε επαφή με νέους ανθρώπους, να τους ενημερώσει, να τους ψυχαγωγήσει, να τους προβληματίσει και να τους δώσει εναλλακτική διέξοδο, μακριά από τη λογική του ατομικού δρόμου και της στείρας απογοήτευσης. Η θεματολογία του κινείται γύρω από ζητήματα που ενδιαφέρουν άμεσα τη νέα γενιά. Στις σελίδες του μπορεί κανείς να διαβάσει άρθρα, συνεντεύξεις και αφιερώματα που αγγίζουν τον πολιτισμό, τον κινηματογράφο, τη μουσική, τον αθλητισμό, τις ευρωπαϊκές και διεθνείς εξελίξεις, την πολιτική συγκυρία, την ανεργία και εργασία των νέων προσφυγικό, τις έμφυλες διακρίσεις, τα κοινωνικά δικαιώματα και πολλά ακόμη. Μετά από περίπου ενάμιση χρόνο κυκλοφορίας και έξι τεύχη (το έβδομο «προσγειώνεται» τις προσεχείς ημέρες), το περιοδικό έχει πλέον φτάσει σε κάθε γωνιά της χώρας, έχει καθιερωθεί και έχει αποκτήσει πιστό κοινό από όλες τις ηλικίες, ιδίως όμως από τη νέα γενιά.

O Πολυχώρος

Τον περασμένο χειμώνα ξεκίνησε τη λειτουργία του ο Πολυχώρος Σπούτνικ, που βρίσκεται στην Πλατεία Αυδή του Μεταξουργείου (Κεραμεικού 46 & Μυλλέρου). Φιλοδοξεί να γίνει ο  χώρος που θα προσφέρει την ευκαιρία σε νέους ανθρώπους να συναντηθούν, να συζητήσουν και να διασκεδάσουν με εναλλακτικό τρόπο. Σε όλη τη διάρκεια της χρονιάς διοργανώθηκαν εκδηλώσεις, γιορτές αλληλεγγύης, φιλοξενήθηκαν δημιουργίες νέων καλλιτεχνών και έγιναν δράσεις μαζί με πρόσφυγες. Το καλοκαίρι, η αυλή διαμορφώθηκε και φιλοξένησε θερινές προβολές ταινιών, αναδεικνύοντας το Σπούτνικ σε ένα από τα αγαπημένα στέκια της καλοκαιρινής Αθήνας. Το αμέσως επόμενο διάστημα, θα ξεκινήσει η λειτουργία κοινωνικού φροντιστηρίου για μαθητές και μαθήτριες Λυκείου, με σκοπό να προσφέρει βοήθεια στη μελέτη παιδιών που δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα για επιπλέον μαθήματα. Επίσης, μέσα από τη δημιουργία θεατρικής ομάδας, επιδιώκουμε να δώσουμε χώρο σε νέα παιδιά να μάθουν τα βασικά στοιχεία της υποκριτικής και να ξεδιπλώσουν το ταλέντο τους. Οι δράσεις φυσικά του Πολυχώρου δεν περιορίζονται εδώ, αλλά εμπλουτίζονται συνεχώς, με βάση τις ιδέες και προτάσεις της διαχειριστικής επιτροπής, η οποία είναι ανοιχτή σε κάθε ενδιαφερόμενος/η.

Ένα δίκτυο σε διάφορες πόλεις

Το Σπούτνικ έχει δημιουργήσει δίκτυο στεκιών σε διάφορες πόλεις της Ελλάδας. Σε αυτό το πλαίσιο, το Σπούτνικ βρίσκεται σε άμεσο διάλογο και συνεργασία με την Ετεροτοπία στη Θεσσαλονίκη (Ίωνος Δραγούμη και Πτολεμαίων 42) και το Στέκι Kardelen στην Ξάνθη (Μαυρομιχάλη 3), δύο χώρους που τα τελευταία χρόνια έχουν αναπτύξει έντονη δράση με εκδηλώσεις, αλληλέγγυα μαθήματα, κοινωνικές κουζίνες, δράσεις στήριξης των προσφύγων και των αδύναμων, ενώ παράλληλα έχουν αποκτήσει πρωταγωνιστικό ρόλο στην ψυχαγωγία της Θεσσαλονίκης και της Ξάνθης, μέσα από γιορτές, πάρτι και πολιτιστικές δραστηριότητες. Επίσης, πριν λίγους μήνες εγκαινιάστηκε το στέκι Σπούτνικ στην Καβάλα (Αρχελάου 8), με τη φιλοδοξία να αποτελέσει μια διαφορετική, σε σχέση με τα συνηθισμένα, πρόταση για τους/τις νέους/ες της πόλης. Μέσα από τις προβολές ταινιών και τις διάφορες εκδηλώσεις που φιλοξένησε, έχει ήδη αφήσει το στίγμα του ως ιδιαίτερο στέκι πολιτισμού. Δικαιώνοντας μάλιστα ακόμη περισσότερο αυτό τον χαρακτηρισμό, θα ξεκινήσει πολύ σύντομα μια σειρά από αλληλέγγυα μαθήματα σε μαθητές/τριες Γυμνασίου και Λυκείου, διδασκαλία ξένων γλωσσών, αλλά και μαθήματα μοντάζ.

Τα φεστιβάλ

Ο τρίτος πόλος της ομπρέλας του Σπούτνικ αφορά τα πολιτιστικά φεστιβάλ. Ήδη το περυσινό φθινόπωρο διεξήχθη με επιτυχία και με μαζική παρουσία κόσμου το πρώτο Σπούτνικ Festival, μια γιορτή συμμετοχής και αλληλεγγύης. Φέτος, με περισσότερη εμπειρία, φρέσκες ιδέες και ακόμη μεγαλύτερη όρεξη, ετοιμάζεται το Σπούτνικ Festival 2017. Σκοπός είναι η φετινή διοργάνωση να είναι ένα ταξίδι στην ιστορία και τον πολιτισμό των λαών, ένα γεγονός που θα δίνει χώρο στη νέα γενιά και θα συνδυάζει αρμονικά συναυλίες με σπουδαία ονόματα της ελληνικής και ξένης μουσικής σκηνής, συζητήσεις, εκθέσεις, βιβλιοπωλεία, αθλητικά δρώμενα, γεύσεις από διεθνείς κουζίνες, ψυχαγωγία για παιδιά μικρής ηλικίας και όλα αυτά με ένα τρόπο που θα εξασφαλίζει εύκολη πρόσβαση σε όλους/ες. Στις 6, 7 και 8 Οκτωβρίου το Άλσος Στρατού στο Γουδή (δίπλα στο Μετρό της Κατεχάκη) θα ανοίξει τις πόρτες του και θα μας υποδεχθεί για μια τριήμερη πτήση στα αστέρια.

Στη Θεσσαλονίκη

Πέρα όμως από την Αθήνα, το Σπούτνικ φιλοδοξεί για πρώτη φορά φέτος να διοργανώσει φεστιβάλ σε περισσότερες πόλεις της Ελλάδας. Έτσι, το Thessaloniki Sputnik Festival έρχεται στις 6, 7 Οκτωβρίου στον Κήπο των Εποχών (Νέα Παραλία Θεσσαλονίκης), για να ταράξει τα νερά της Θεσσαλονίκης. Το Irakleio Sputnik Festival θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 30 Σεπτεμβρίου στην Πλατεία Δασκαλογιάννη, στις 10 και 11 Νοεμβρίου θα διεξαχθεί στην Ξάνθη το Kardelen festival 2017, που θα συνδιοργανωθεί από το Σπούτνικ και το Στέκι Kardelen, ενώ γιορτές του Σπούτνικ θα γίνουν και σε Πάτρα και Θεσσαλία.

Copyright © 2016 Spoutnik.gr

Μυλλέρου & Κεραμεικού (Πλατεία Αυδή)
210-5200883    [email protected]